Hoe borg je participatie in je organisatie?
Voor het uitvoeren van zorgvuldige participatieprocessen is het een voorwaarde dat de organisatie waarbinnen je werkt dit ondersteunt en faciliteert. Denk aan interne participatie-expertise waar collega’s terecht kunnen, opleidingen en on-boardingprogramma’s. Maar ook verankering in de besluitvormingsprocessen en projectprocessen. Alle rollen in de organisatie hebben een rol in deze borging. Het Borgingshuis Participatie geeft je handvaten om te kijken waar je organisatie staat en wat je kunt doen om participatie (nog) beter te borgen.
In het webinar maak je vrijblijvend kennis met het Borgingshuis Participatie van de Relevant Gesprek® Academie.
Barbara Borghuis, de grondlegger van de methodiek Relevant Gesprek® laat je in 1 uur het volgende zien:
- Hoe het Borgingshuis Participatie is opgebouwd
- Wat de 10 bouwstenen zijn om participatie (nog) beter te borgen
- Praktijkervaringen van borgingsadviseurs die met het Borgingshuis werken
Tijdens het webinar is er ruimte om vragen te stellen. Na deelname krijg je de extra informatie toegestuurd en kun je er zelf direct mee aan de slag. Het webinar is vrij toegankelijk. Je hoeft je alleen maar even aan te melden!
Reacties van deelnemers
Het lastigste aan borging is het op de agenda houden; zonder aandacht verslapt het. Het webinar Borgingshuis heeft me doen inzien dat herhaling, terugkoppeling naar collega’s en het onderhouden van de relatie met het college en de raad essentieel zijn.
Het verbinden van losse bouwstenen en het creëren van een samenhangende organisatie is een grote uitdaging bij het borgen van participatie. Net zoals in een huis, moeten de onderdelen goed op elkaar aansluiten.
Door dit webinar heb ik beseft dat we in onze organisatie nog veel werk te doen hebben. We hebben al veel kennis in huis; nu is het de uitdaging om de bouwstenen die we hebben te verzamelen en daar een fundament van te maken. Daarbij kunnen we zeker de hulp van de Relevant Gesprek® Academie gebruiken.
We zijn bezig met het borgen van onze organisatie. Uit het webinar hebben we geleerd dat er veel waarde wordt gehecht aan evaluatie. Vaak gaan we te snel door naar het volgende zonder te kijken naar wat er de vorige keer niet goed ging.