Raadsprogramma Participatie

Voor en met raadsleden leren participeren

Maak een kennismakingsafspraak
500+
getrainde raadsleden
10+

raadsvisies met Relevant Gesprek®

100+
relevante gesprekken

In ons Raadsprogramma leren we je als raadslid, griffier en raadadviseurs de basisstappen die nodig zijn voor grip op participatievraagstukken. Burgerparticipatie is tenslotte een zaak van de raad waar het college uitvoering aan geeft. In dit programma krijg je de beschikking over alle informatie die nodig is om nog beter de volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol van de raad uit te kunnen oefenen.

Wij geloven in learning by doing. Daarom bieden we in dit programma een combinatie van kennis én begeleiding in de vorm van een lidmaatschap. Daarin kun je maandelijks de kennis en begeleiding koppelen aan actuele vraagstukken uit je eigen praktijk. Als onderdeel van het lidmaatschap krijg je toegang tot de Relevant Gesprek® Academie. Hier vind je:

E-learning en training

We delen kennis via e-leaningmodules met handboeken, videolessen, checklisten, formats en praktische tools. Om te oefenen kun je deelnemen aan een online training

Evenementen

Deelnemers van de programma’s hebben toegang tot de community evenementen: helpdesk, forum, inloopuur,  workshops en trainingen.

Coaching 

Met persoonlijke coaching wordt je door een ervaren participatiecoach verder geholpen met je vraagstuk.

Helpdesk

Heb je een vraag? Stel die dan 24/7 in het online participatie Helpdesk aan de Relevant Gesprek® coaches.
Icoon Basisprogramma Participatie

Communityleden

Maak gebruik van de collectieve wijsheid van de 300+ community- leden op de openbare community fora.

Raadsgroep

Heb je een specifieke vraag aan andere raadsleden? Of wil je ervaringen delen. Sluit dan aan bij de besloten raadsgroep.

E-learning en training

Je krijgt toegang tot de e-learningmodule ‘De 3 participatierollen van de raad’. In deze leermodule laten we zien hoe je als raadslid aan de hand van de methodiek Relevant Gesprek® invulling geef aan de drie rollen:

 • Volksvertegenwoordigende rol: met de methodiek maak je een aanpak waarmee je als raad zelf in gesprek gaat met de omgeving
 • Kaderstellende rol: met de methodiek geef je de organisatie een goede participatieopdracht
 • Controlerende rol: met de methodiek weet je hoe je een doorlopen participatieproces kan beoordelen

De leermodule is online beschikbaar via de Relevant Gesprek® Academie en bevat een bijhorend handboek, videolessen, checklisten en tools. Om te oefenen kun je deelnemen aan de bijhorende online training die we elke 8-10 weken geven.

Community-evenementen

Om je te helpen de theorie toe te passen in de praktijk, organiseren we het hele jaar door community-evenementen. Als deelnemer van het Raadsprogramma zijn deze evenementen vrij toegankelijk:

 • Helpdesk
 • Forum
 • Inloopuren
 • Trainingen
 • Workshops

Lees op deze pagina meer over de community-evenementen.

Helpdesk

Als raadslid ben je druk. Naast je functie als raadslid heb je vaak nog een andere baan. Burgerparticipatie wordt steeds belangrijker in de vraagstukken waarmee je als raadslid aan de slag bent. Dat zorgt voor veel vragen. Om je te helpen met het vinden van antwoorden, bieden we je als raadslid toegang tot de online Participatie Helpdesk. De online Participatie Helpdesk is onderdeel van de Relevant Gesprek® Academie. De coaches zullen antwoord geven op je vragen, zodat je snel weer verder kunt.  

Community en raadsgroep

Maak gebruik van de collectieve wijsheid van de 300+ communityleden op de openbare fora en deel ervaringen. Heb je een specifieke vraag voor raadsleden, maak dan gebruik van de besloten raadsgroep. De Relevant Gesprek® coaches moderaten alle fora en groepen. Zo krijg je altijd antwoord op je vraag.

Individuele coaching

Wil je even klankborden? Loop je vast? Heb je vragen? Als deelnemer van het Raadsprogramma Participatie heb je de recht op 3 coachafspraken met één van onze Relevant Gesprek® coaches.

Gebruik de methodiek Relevant Gesprek® om participatie goed toe te passen op de drie rollen van de raad.

€ 200 per maand, per deelnemer

Raadsprogramma Participatie

 • Leer hoe je participatie toepast op de drie rollen van de raad
 • Onbeperkt toegang tot de online training voor raadsleden 
 • Direct toepasbaar op jouw eigen praktijk en vraagstukken
 • Ervaar en leer van andere raadsleden en deelnemers in de community
 • Stel 24/7 je vragen aan de Relevant Gesprek© coaches via het online helpdesk
 • Te boeken voor 6 of 12 maanden
 • Na afloop kun je je lidmaatschap verlengen om toegang te behouden


Bestel het Raadsprogramma