Workshop 'Handvatten opstellen participatiebeleid en -verordening'
Donderdag 19 september 2024 van 10:00 tot 12:00 uur
Elke gemeente heeft participatiebeleid of werkt eraan. Het participatiebeleid is een richtinggevend document dat handvatten biedt voor hoe de gemeentelijke organisatie de omgeving betrekt bij vraagstukken. Wat staat er precies in een participatiebeleid? Hoe kom je aan de inhoud? En hoe betrek je zowel de interne als externe omgeving? En als het eenmaal opgesteld is, hoe zorg je ervoor dat het wordt toegepast? Om je hiermee (verder) op weg te helpen organiseert de Relevant Gesprek® Academie een workshop.
Participatiebeleid en participatieverordening
Dat burgerparticipatie steeds belangrijker wordt, blijkt uit de nationale wet- en regelgeving die hierover is gemaakt de afgelopen periode. Zo is sinds dit jaar de Omgevingswet van kracht, waarin participatie door overheden wordt gestimuleerd. Daarnaast is op 4 juni jl. de Wet Versterking Participatie op Decentraal Niveau door de Eerste Kamer aangenomen. De nieuwe wet betekent dat gemeenten behalve een participatiebeleid ook een participatieverordening moeten opstellen. In de participatieverordening leggen gemeenten vast hoe zij inwoners betrekken bij de voorbereiding, maar ook de uitvoering en evaluatie van beleid. De participatieverordening is de juridische vertaling van het participatiebeleid.
Wat neem je mee uit de workshop?
In deze workshop krijg je handvatten voor het opstellen van participatiebeleid en wat dat betekent voor de vertaalslag naar een participatieverordening. We laten voorbeelden zien uit de praktijk. Kortom, een praktische workshop voor een abstract onderwerp.