Handvatten opstellen participatiebeleid en -verordening

Workshop Relevant Gesprek®
donderdag 19 september 2024 (10-12 uur)

00
dagen
00
uren
00
minuten
00
seconden
Aanmelden


Handvatten opstellen participatiebeleid en -verordening 

Workshop Relevant Gesprek®
19 september 2024 (10-12 uur)

00
dagen
00
uren
00
minuten
00
seconden
Aanmelden


Maandelijks verdiepen we op een onderwerp binnen de methodiek van het Relevant Gesprek®. We gaan zelf op onderzoek uit en/of vragen een expert om zijn visie. In een workshop van twee uur gaan we met de communityleden en andere geïnteresseerden in gesprek. De online workshops maken onderdeel uit van onze programma’s en kunnen daarnaast tegen betaling worden bezocht door andere geïnteresseerden.

Workshop 'Handvatten opstellen participatiebeleid en -verordening'

Donderdag 19 september 2024 van 10:00 tot 12:00 uur


Elke gemeente heeft participatiebeleid of werkt eraan. Het participatiebeleid is een richtinggevend document dat handvatten biedt voor hoe de gemeentelijke organisatie de omgeving betrekt bij vraagstukken. Wat staat er precies in een participatiebeleid? Hoe kom je aan de inhoud? En hoe betrek je zowel de interne als externe omgeving? En als het eenmaal opgesteld is, hoe zorg je ervoor dat het wordt toegepast? Om je hiermee (verder) op weg te helpen organiseert de Relevant Gesprek® Academie een workshop.

Participatiebeleid en participatieverordening
Dat burgerparticipatie steeds belangrijker wordt, blijkt uit de nationale wet- en regelgeving die hierover is gemaakt de afgelopen periode. Zo is sinds dit jaar de Omgevingswet van kracht, waarin participatie door overheden wordt gestimuleerd. Daarnaast is op 4 juni jl. de Wet Versterking Participatie op Decentraal Niveau door de Eerste Kamer aangenomen. De nieuwe wet betekent dat gemeenten behalve een participatiebeleid ook een participatieverordening moeten opstellen. In de participatieverordening leggen gemeenten vast hoe zij inwoners betrekken bij de voorbereiding, maar ook de uitvoering en evaluatie van beleid. De participatieverordening is de juridische vertaling van het participatiebeleid.


Wat neem je mee uit de workshop?
In deze workshop krijg je handvatten voor het opstellen van participatiebeleid en wat dat betekent voor de vertaalslag naar een participatieverordening. We laten voorbeelden zien uit de praktijk. Kortom, een praktische workshop voor een abstract onderwerp.

In het kort

  • Wat: workshop 'Handvatten opstellen participatiebeleid en -verordening'
  • Wanneer: donderdag 19 september van 10:00 tot 12:00 uur
  • Waar: online

Deelname

Voor deelnemers aan de programma's is de workshop gratis en terug te kijken in de Relevant Gesprek® Academie. Anders bedragen de kosten voor deelname aan een online workshop eenmalig € 225 excl. BTW. Wil je je aanmelden? Vul dan onderstaand aanmeldformulier in.

Kun je er niet bij zijn?

Lukt het je niet om live deel te nemen? Geen probleem. Als je in de opmerkingen van het formulier invult dat je er niet live bij kunt zijn dan sturen we je na de workshop een linkje waarmee je de opname tot 2 weken na die tijd terug kan kijken.

Deelnemers van het Basis- en Masterprogramma kunnen de workshop altijd terugkijken in de Relevant Gesprek® Academie.

Aanmeldformulier workshop 

*Hier vind je onze Algemene voorwaarden.

Onbeperkt toegang tot de workshops?

Als deelnemer aan de programma’s heb je gratis en onbeperkt toegang tot de maandelijkse workshops. Daarnaast zijn de opnames van alle workshops ook terug te kijken in de Relevant Gesprek® Academie. We bieden voor iedereen een eigen programma. Om jou te helpen de methodiek Relevant Gesprek® toe te passen in de praktijk. Learning by doing. Welk programma past bij jou?