Leercase:
Evaluatie participatieproces

Wij een Leercase, jij een evaluatie

Naar het inschrijfformulier >>

Vaak wordt de evaluatie overgeslagen en dat is jammer, want van een evaluatie kun je ontzettend veel leren. Heb jij een participatieproces dat je graag wilt evalueren om te leren van het verleden en het beter te doen in de toekomst? Stuur jouw project dan in! Samen met de communityleden gaan we jouw participatieproces evalueren.

Het principe van de Relevant Gesprek® Academie is learning by doing. Vanuit dat principe gaan we met een groep communityleden samen het participatieproces evalueren, zodat de communityleden al doende leren. Als eigenaar van jouw participatieproces ontvang je een evaluatieverslag waarvan je kan leren en die je mee kan nemen de organisatie in. Win-win!

Hoe werkt dit evaluatieproces?

We organiseren regelmatig een Evaluatieproces onder begeleiding van een Relevant Gesprek® begeleider. Deelnemers van de Relevant Gesprek® Academie kunnen zich hiervoor aanmelden. Jij bent de eigenaar van de Leercase. De deelnemers gaan samen met de Relevant Gesprek® begeleider aan de slag om te komen tot een evaluatieverslag voor jouw participatieproces. We maken dit evaluatieverslag zoals we het onze communityleden ook leren.


Het evaluatieproces ziet er als volgt uit:

Stap 1: Startsessie (week 1)

In de startsessie ga je kennismaken met de deelnemers en de Relevant Gesprek® begeleider.  Als case-eigenaar vertel je iets over het participatieproces en formuleer je de evaluatievraag. Welke vraag wil je een het einde van de evaluatie beantwoord hebben? Na de toelichting op de case neemt de Relevant Gesprek® begeleider de deelnemers mee in de stappen van het evaluatieproces. We kijken gezamenlijk naar de participatiecriteria die we in de loop van het participatieproces gaan beoordelen.

Na de startsessie gaat de Relevant Gesprek® begeleider aan de slag met het in beeld brengen van het participatieproces aan de hand van de Relevant Gesprek® blauwdruk. Deze wordt gepresenteerd in volgende sessie.

Stap 2: Verhelderingssessie (week 2)

In deze sessie wordt het participatieproces gepresenteerd aan de hand van de blauwdruk van het Relevant Gesprek®. We bekijken wat er in de aanpak stond en hoe het in werkelijkheid is verlopen. We doorlopen verschillende stappen: de uitgevoerde gespreksrondes, het opleveren van het eindresultaat en de besluitvorming. Eventuele blinde vlekken of onduidelijkheden in het proces worden in deze sessie nagevraagd, bij jou als case-eigenaar, en aangescherpt. Op basis van het participatieproces gaan we de participatiecriteria beoordelen. 

Na deze sessie krijg jij als case-eigenaar huiswerk mee. De deelnemers krijgen dezelfde opdracht: Benoem 5 valkuilen en 5 succesfactoren. Hiervoor kunnen evaluatiekaarten worden gebruikt.

Stap 3: Leerpuntensessie (week 4)

In deze sessie gaan we samen de leerpunten bespreken. Iedere deelnemer deelt zijn leerpunten. Het doel van de sessie is dat we tot een gezamenlijke lijst van 10 leerpunten komen, die de meeste impact hadden in dit participatieproces. Op basis van deze leerpunten gaan we de participatiecriteria opnieuw beoordelen.

Na deze sessie gaat de Relevant Gesprek® begeleider het evaluatieverslag schrijven en wordt deze met jou als case-eigenaar gedeeld.

Stap 4: Feedbacksessie (week 6)

In de feedbacksessie wordt het evaluatieverslag besproken. Deelnemers kunnen vragen stellen. We kijken samen naar het delen van deze leerpunten in de organisatie.

Na deze sessie wordt het definitieve evaluatieverslag opgeleverd aan jou als case-eigenaar.  Tevens gaan we het evaluatieverslag delen als Leercase in de Relevant Gesprek® Academie.

Is mijn participatieproces geschikt als Leercase Evaluatie?

We kunnen elk participatieproces evalueren. Het is geen voorwaarde dat je de methodiek Relevant Gesprek® hebt toegepast op het betreffende participatieproces. Elk proces is geschikt. Vanwege ons leerdoel kiezen we graag voor een participatieproces dat niet te complex is, maar waar we wel leerpunten uit kunnen halen. Mocht jouw vraagstuk niet geselecteerd zijn als Leercase, dan kunnen we deze wellicht aanbieden aan communityleden om mee te certificeren.

Investering

De investering voor jou als case-eigenaar is alleen tijd. We ruilen: wij een Leercase, jij een evaluatieverslag.

Ja, ik wil ruilen!

Heb jij een participatieproces dat je wilt evalueren? Vul dan onderstaand formulier in. We nemen contact op om een intakegesprek in te plannen.

Inschrijfformulier Leercase: Evaluatie participatieproces