Bij de uitvoering van participatieprojecten werk ik intensief samen met programmamanagers, beleidsadviseurs en communicatieadviseurs. En als het er echt op aankomt schuift de wethouder aan. De raadsleden zijn meer op afstand. Begrijpelijk vanuit hun positie. De mening van de gemeenteraad nemen we mee in de participatie aanpak. Maar is dat genoeg? In het werk ervaar ik dat de taken van de raad niet altijd duidelijk zijn als het om participatie gaat. Niet voor de ambtelijke organisatie en soms zelfs niet voor het bestuur en de raad zelf. Daarmee ging ik aan de slag.
Ik houd van leren in de praktijk
Vanaf 2016 werk ik als participatieadviseur voor publieke organisaties. In het begin werd ik gevraagd door de afdeling communicatie om te ondersteunen in advies of uitvoering bij participatie. Communicatie had de opdracht gekregen om voor draagvlak te zorgen. Maar hoe en met wie? En vooral waarom en waarover moesten we het gesprek met de inwoners aangaan. Dat hield me bezig. Zo zijn de 4 sleutels van het Relevant Gesprek® ontstaan. Bij de uitvoering van participatieprojecten. Een echt praktijkmodel dus. En nu werken al meer dan 1.500 professionals met de methodiek.
Het effect van de participatievraag
In het werken met de methodiek Relevant Gesprek® leerde ik dat we de raad vroegtijdig moeten betrekken. Tenslotte is de raad als hoogste bestuursorgaan de baas van de gemeente en vertegenwoordigen ze het volk. Over participatie gesproken! Vroeg betrekken van de raad betekent dat we achteraf geen gedoe hebben en alles opnieuw moeten doen. Ik heb vaak in de raadzaal gestaan om een korte cursus te geven aan de raadsleden over de Relevant Gesprek® methode. Want wat betekent het als je als raad zoveel mogelijk draagvlak wilt of dat jongeren ook mee moeten doen? Wat is het effect van deze ogenschijnlijk eenvoudige vragen?
Het moet tijd opleveren
Ruimte vinden in de agenda van de raad was uitdagend voor zo’n participatie stoomcursus. Voor veel raadsleden komt het raadswerk erbij, naast hun gewone baan. Dan blijven de avonden over en een volle agenda. Als raadslid ben je druk genoeg in je rol als raadslid, partijlid, gemeenteraad en burger. Bij de ontwikkeling van een participatieprogramma voor de raad wilde ik daarmee rekening houden. Het moest de raad weinig tijd kosten. Het moest tijd opleveren.
Leer- en werkprogramma: De 5 participatietaken van de raad
Als ontwikkelaar, coach en participatieadviseur ben ik aan de slag gegaan. Met als doel de raad te helpen de taken, als het gaat om participatie, nog beter uit te voeren. En het is zover. Het participatie leer- en werkprogramma voor de raad(sleden) is af. Al mijn kennis en ervaring van de afgelopen jaren heb ik er in gestopt. En het is een programma geworden met de naam ‘De 5 participatietaken van de raad’. En natuurlijk gebruiken we de methodiek van het Relevant Gesprek®.
We gaan in het programma aan de slag met vijf participatietaken vanuit de verschillende rollen van de raad. De kaderstellende rol, waarin de raad in hoofdlijnen van het (participatie) beleid vaststelt, de volksvertegenwoordigende rol en de controlerende rol.
Participatietaken van de raad
Het leer- en werkprogramma bestaat uit trainingen, online of op locatie, met e-learnings, handboeken en tools. Het programma is zo gemaakt dat je zelfstandig, als raad of als fractie op elke moment kunt starten. En alle deelnemers hebben toegang tot de community in de Relevant Gesprek® Academie. Daar kun je als raadslid tijdens de uitvoering van je raadswerk vragen stellen aan de coaches in de Online Helpdesk of aan andere (raads)leden in de community. Zo leer je in de praktijk. Want daar geloof ik in: ‘learning by doing’.
Missie geslaagd
In mijn missie om bij te dragen aan meer en betere relevante gesprekken over maatschappelijke onderwerpen verdiende de raad zeker een prominente plek. Ik ben er trots op dat het zover is. Vanaf 1 december 2022 kun je als raad of raadslid deelnemen aan het leer- en werkprogramma ‘De 5 participatietaken van de raad’. Ik hoop je daar te zien!
Ben je raadslid, griffier of fractievoorzitter en wil je meer weten over het leer- en werkprogramma ‘De 5 participatietaken van de raad’? Stuur mij hier een berichtje of reageer via de website: e-learning raad. Vanaf 1 december 2022 starten we met de trainingen.