E-learning: De 5 participatietaken van de raad

Steeds meer maatschappelijke opgaven worden samen met de omgeving aangepakt. Door de veranderende samenleving, de komst van de Omgevingswet en de Wet Open Overheid heeft participatie in bijna alle raads- en collegeprogramma’s een belangrijke plek gekregen. Het is dé manier waarop je de omgeving betrekt bij het ontwikkelen, uitvoeren of evalueren van gemeentelijk beleid of het realiseren van initiatieven. Maar wat betekent participatie voor jouw rol als raadslid?


Vanaf 2017 hebben we al met meer dan 50 gemeenteraden samengewerkt. We hebben er veel van geleerd. En dat hebben we verwerkt in de e-learning ‘De 5 participatietaken van de raad’. Met deze e-learning geven we jou als raadslid praktische handvatten voor het toepassen van participatie. Deze e-learning is geschikt voor leden van een raad, fractie of commissie (individueel) van een gemeente. Na aanmelden krijg je een inlog voor de Relevant Gesprek® Academie met toegang tot:

E-learning & workshop

We delen kennis in de e-learning met handboeken, videolessen, checklists, formats, tools en  bijbehorende praktische handvatten. Daarnaast krijg je gratis toegang tot de bijbehorende workshops.

Online Helpdesk

Heb je een vraag? Stel die dan 24/7 in het online participatie Helpdesk aan de Relevant Gesprek® coaches.

E-learning

In deze e-learning leer je hoe je als raadslid participatie kan toepassen. Daarbij maken we onderscheid in de diverse rollen die je hebt als raadslid en de vijf participatietaken die daarbij horen. Je krijgt beschikking tot de online handleiding en bijbehorende praktische handvatten. Het resultaat van de e-learning:

 • Je kent de participatievalkuilen van de raad
 • Je weet hoe je met de methodiek Relevant Gesprek® de participatievalkuilen kunt voorkomen
 • Je weet dat participatie in elk van de drie rollen van de raad een andere betekenis heeft
 • Je weet hoe je vanuit de kaderstellende rol invulling geeft aan participatiebeleid en hoe je een duidelijke participatieopdracht geeft
 • Je weet hoe je in de volksvertegenwoordigende rol zelf een participatieproces kan organiseren en/of kan deelnemen in participatieprocessen
 • Je weet hoe je vanuit de controlerende rol een participatieproces op de juiste manier beoordeelt.

Workshops

Bij deelname aan de e-learning heb je toegang tot (online) workshops die we 2 tot 3 keer voor de raad en iedereen die bij de raad betrokken is organiseren. Tijdens deze workshops bespreken we succesfactoren voor goede participatie en gaan we in op de uitdagingen die je als raadslid tegenkomt. Je krijgt in de workshops advies van deelnemende raadsleden en natuurlijk van de Relevant Gesprek® coaches.  In de Relevant Gesprek® Academie vind je de evenementenkalender met daarop de data voor de workshops waarop je je kunt inschrijven. 

  Online Helpdesk

  Heb je tijdens het doorlopen van de e-learning vragen? Of loop je ergens tegenaan? Stel dan je vraag in de online helpdesk. Onze Relevant Gesprek® coaches geven je antwoord en helpen je op weg. Wil je je eigen ervaringen uitwisselen met andere communityleden? Dan kun je je vraag of bijdrage delen in de openbare community boards.
 Nu voor € 345,- 

E-learning ‘De 5 participatietaken van de raad’

 • Leer hoe je als raadslid participatie kan toepassen
 • Je werkt met de 5 participatietaken van de raad
 • Krijg een jaar lang toegang tot de bijhorende online workshops
 • Stel je vragen via het online helpdesk of de community

Incompany training voor gemeenteraad

De Relevant Gesprek® Academie biedt een incompany training voor alle leden van de gemeenteraad of voor een fractie of commissie. Tijdens deze training behandelen we de theorie en is er volop ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen. Elk raadslid krijgt daarnaast toegang tot de e-learning in de Relevant Gesprek® Academie, ter waarde van 345 euro.

Een aantal praktische zaken:

 • De training kan zowel online als fysiek worden georganiseerd
 • Voor een training op locatie berekenen we reistijd en -kosten
 • Voor maximaal 40 deelnemers
 • De training duurt minimaal 1 uur en maximaal 2 uur


Ben je geïnteresseerd in een incompany training voor jouw gemeenteraad, fractie of commissie? 

Neem via onderstaand formulier contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Binnen 5 werkdagen ontvang je een voorstel van ons.