1. De participatievraag stuurt het antwoord
Een participatiegesprek is bedoeld om input op te halen en verbinding te maken met de deelnemers. Die input heb je nodig voor je beleid of project. Door de participatievraag scherp te formuleren, bepaal je vooraf welke informatie je precies nodig hebt. De vraag stuurt het antwoord. Een vraag als: “Wat is een goede locatie voor een zonnepark?” stuurt op andere antwoorden dan “Wat zijn de criteria voor een goede locatie van een zonnepark?’. Het gaat erom dat je vooraf de vraag helder formuleert, zodat je ophaalt wat je nodig hebt.
Soms is een vraag te groot om in één gesprek te beantwoorden. Dan knip je de vraag in meerdere deelvragen. Voor elke deelvraag kijk je dan opnieuw wie je nodig hebt om die vraag te beantwoorden.
Op het moment dat je je participatievraag geformuleerd hebt, kun je met de Publieksanalyse bepalen wie je nodig hebt om die vraag te beantwoorden. Daarvoor gebruiken wij de gratis online Publieksanalyse. Maak er gebruik van.
Direct aan de slag met e-learning?
Wil je direct aan de slag met het formuleren van de participatievraag en het selecteren van de publieksgroepen? Met de e-learning ‘De 4 sleutels van een slimme participatieaanpak’ krijg je alles wat je nodig hebt. Je krijgt toegang tot kennis, online trainingen, de online helpdesk en het community forum waar je vragen kunt stellen.