Participatie Praktijkdag 2023

Het eerste live evenement van de Relevant Gesprek® Academie

Participatie Praktijkdag 2023

Het eerste live evenement van de Relevant Gesprek® Academie

Op donderdag 1 juni 2023 organiseerden we het eerste live evenement van de Relevant Gesprek® Academie. In de basis is alles van de Academie online, dus het werd eens tijd om elkaar te ontmoeten en de koppen bij elkaar te steken. 

De deelnemers van de Academie zijn gewend om samen met ons leercases of actuele vraagstukken te doorlopen en een aanpak te ontwikkelen. Tijdens de Participatie Praktijkdag deden we het net even anders. We keken naar projecten die al zijn afgerond: wat ging goed en wat had er beter gekund?

Bij binnenkomst hebben we rustig de tijd genomen om even bij te kletsen onder het genot van een lunch. Tijdens de lunch heeft Barbara Borghuis de Participatie Praktijkdag geopend met de introductie van de (nieuw ontwikkelde) manier van het evalueren van een participatieproces. Hiervoor hebben we de bijbehorende participatiekaarten gebruikt.

De participatiekaarten zijn gebaseerd op valkuilen en succesfactoren die een participatieproces kunnen maken of breken. Tijdens de evaluaties zijn we de Methodiek Relevant Gesprek® nagelopen en hebben we de kaarten ernaast gelegd.

Welke valkuilen en succesfactoren zijn er bewust en onbewust aan de orde geweest bij het project en wat kunnen we hiervan leren voor de toekomst? Over deze participatiekaarten later meer...

De deelnemers zijn verdeeld over twee projecten: 'Windpark de Lutte' en 'Wetplein Hengelo'. Bij beide was de projectleider aanwezig en heeft het proces van A tot Z gedeeld. Daarna gingen we stap voor stap langs de Methodiek. Uiteraard begonnen we bij de 4 sleutels van de aanpak: Waarom, waarover, met wie en hoe in gesprek?

Bij iedere stap liggen er valkuilen en succesfactoren op de loer. Aan de deelnemers was het de taak om deze te selecteren, beargumenteren en (bij genoeg medestanders) op het grote bord te plakken. Doorlopend bleven de deelnemers met elkaar en ook vooral met de projectleider in gesprek over de impact van een valkuil of succesfactor.

Na een korte pauze met gezonde en ongezonde snacks, werden de conclusies omgezet naar adviezen. Voorbeelden werden besproken en ervaringen werden gedeeld.

De projectleiders gingen met een volle rugzak aan ervaringen, voorbeelden en concrete adviezen naar huis. Ná de afsluitende borrel natuurlijk. Hier konden we allemaal nog even napraten over de dag, de Academie en de bijzondere wereld van participatie. 

Een waardevolle dag vol verbinding, kennis en gelijkgestemden. Wat ons betreft een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar!

Met onderstaande foto's krijg je een impressie van het eerste live evenement van de Relevant Gesprek® Academie:

Nog niet bekend met de Methodiek Relevant Gesprek®?

Maak dan kennis via een webinar:

Maak in 1 uur kennis met de methodiek Relevant Gesprek® en krijg inspiratie hoe je succesvol samenwerkt met stakeholders. Tijdens het webinar is er volop ruimte om vragen te stellen. Na deelname aan het webinar krijg je de checklist Relevant Gesprek® toegestuurd en kun je er zelf direct mee aan de slag. Het webinar is vrij toegankelijk.
Meld je aan voor het webinar 
Gratis en vrijblijvend