Goede participatie kost tijd, capaciteit en geld

Slechte participatie kost veel meer tijd, capaciteit en dus geld

Wat betekent participatie voor jou als raadslid?


Hoe geef je een duidelijke participatieopdracht?

Hoe organiseer je een gesprek met de samenleving?


Welke participatievalkuilen zijn er? En hoe voorkom je ze?

Hoe beoordeel en evalueer je een participatieproces?


Welke rollen en taken heb je als raadslid bij participatie?

Herken je deze vragen in je werk als raadslid? Dan is de e-learning 'De 5 participatietaken van de raad' misschien iets voor jou!

In heel veel raads- en collegeprogramma’s heeft participatie een belangrijke plek gekregen. Het is dé manier waarop je de omgeving betrekt bij het ontwikkelen, uitvoeren of evalueren van gemeentelijk beleid of het realiseren van initiatieven. En dat is een heel goede ontwikkeling. Maar wat betekent participatie voor jouw rol als raadslid?

Met de e-learning ‘De 5 participatietaken van de raad’ geven we jou als raadslid praktische handvaten voor het toepassen van participatie. Deze e-learning is geschikt voor leden van een raad, fractie of commissie (individueel) van een gemeente. Je doet de e-elearning op het moment dat het jou uitkomt en in je eigen tempo.

Na aanmelden krijg je een inlog voor de Relevant Gesprek® Academie met toegang tot:

E-learning & live training

We delen kennis in de e-learning met handboeken, kennisclips & videolessen, checklists & formats en praktische tools. Om te oefenen kun je onbeperkt deelnemen aan de live online training.

Online Helpdesk

Heb je een vraag? Stel die dan 24/7 in het online participatie Helpdesk aan de Relevant Gesprek® coaches.

E-learning

In deze e-learning leer je hoe je als raadslid participatie kan toepassen. Daarbij maken we onderscheid in de diverse rollen die je hebt als raadslid en de vijf participatietaken daarbij horen. Je krijgt beschikking tot de online handleiding, verschillende kennisclips en bijbehorende praktische handvaten. Dat vind je allemaal in de Relevant Gesprek® Academie.

Het resultaat van de e-learning:

 • Je kent de participatievalkuilen van de raad
 • Je weet hoe je met de methodiek Relevant Gesprek® de participatievalkuilen kunt voorkomen
 • Je weet dat participatie in elk van de drie rollen van de raad een andere betekenis heeft
 • Je weet hoe je vanuit de kaderstellende rol invulling geeft aan participatiebeleid en hoe je een duidelijke participatieopdracht geeft
 • Je weet hoe je in de volksvertegenwoordigende rol zelf een participatieproces kan organiseren en/of kan deelnemen in participatieprocessen
 • Je weet hoe je vanuit de controlerende rol een participatieproces op de juiste manier beoordeelt.

Online live training

Elke 8-10 weken geven we een online training die hoort bij deze e-learning. In de online training leer je hoe je als raadslid participatie kunt toepassen. Daarbij maken we onderscheid in de diverse rollen die je hebt als raadslid en welke participatietaken daarbij horen.

Een aantal praktische zaken:

 •  De training is online en wordt gegeven via ZOOM
 •  Voor maximaal 10 deelnemers
 • De training duurt 3 uur
 • Je mag de training zo vaak volgen als je wilt

In de Relevant Gesprek® Academie vind je de evenementenkalender met daarop de data voor de trainingen waarop je je kunt inschrijven. De eerstvolgende datum van training vind je hier.

  Online Helpdesk

  Heb je tijdens het doorlopen van de e-learning vragen? Of loop je ergens tegenaan? Stel dan je vraag in de online helpdesk. Onze Relevant Gesprek® coaches geven je antwoord en helpen je op weg. 
  Wil je je eigen ervaringen uitwisselen met andere communityleden? Dan kun je je vraag of bijdrage delen in de openbare community boards. Heb je een vraag aan anderen of wil je ervaringen uitwisselen? Ook dat kan makkelijk in de community.


Eenmalige investering € 345 

Bestel de e-learning ‘De 5 participatietaken van de raad’

 • Leer hoe je als raadslid participatie kan toepassen
 • Je werkt met de 5 participatietaken van de raad
 • Krijg toegang tot de handleiding en bijbehorende praktische handvaten
 • Stel je vraag 24/7 in de online helpdesk  


Vul onderstaand formulier in, dan krijg je per direct toegang tot de e-learning en de online helpdesk in de Relevant Gesprek® Academie. Je kunt dan meteen al aan de slag, in je eigen tempo en op het moment dat het jou uitkomt! 


Tip: Heb je interesse om als raad, fractie of commissie over dit onderwerp een incompany training te doen, kijk dan hieronder. Incompany training voor gemeenteraad

Naast een individuele e-learning bieden we ook een incompany training voor alle leden van de gemeenteraad of voor een fractie of commissie. Tijdens deze training behandelen we de theorie en is er volop ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen. Elk raadslid krijgt daarnaast toegang tot de e-learning in de Relevant Gesprek® Academie, ter waarde van € 345.

Een aantal praktische zaken:

 • De training kan zowel online als fysiek worden georganiseerd
 • Voor een training op locatie berekenen we reistijd- en -kosten
 • Voor maximaal 40 deelnemers
 • De training duurt minimaal 1 uur en maximaal 2 uur


Ben je geïnteresseerd in een incompany training voor jouw gemeenteraad, fractie of commissie? 

Neem via onderstaand formulier contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Binnen 5 werkdagen ontvang je een voorstel van ons.