Met het overweldigende aanbod van tools met diverse mogelijkheden kan dit een uitdagende zoektocht zijn. Tijdens de workshop ‘Online participatie’ gingen we met de deelnemers en expertpartner Natalie Rohlof van METT in gesprek over hoe je het beste een online tool kunt kiezen.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan verder.
Meest gestelde vragen van de deelnemers
Hier vind je een overzicht van veel gestelde vragen die voorafgaand aan de workshop werden gesteld:
- Hoe kun je verschillende online gespreksvormen inzetten?
- Welke verschillende soorten tools zijn er?
- Hoe kun je bewoners online op een leuke manier betrekken?
Drie boodschappen
In elke workshop geven we de deelnemers de belangrijkste boodschap mee. Voor de workshop hebben we de volgende drie boodschappen geformuleerd:
Boodschap 1. Je eindigt met de hoe, je begint er niet mee.
We merken nog dagelijks dat er vaak de neiging is om bij een participatievraag snel in de hoe te schieten: een bijeenkomst plannen of een enquête versturen. De grootste valkuil is dat de focus dan te veel ligt op de gespreksvorm, terwijl je nog niet goed weet waar het precies over gaat. Heb je de juiste mensen uitgenodigd? En hoeveel ruimte is er voor inbreng? Daarom adviseren we altijd om eerst te beginnen met het maken van een participatieaanpak aan de hand van de vier sleutels van het Relevant Gesprek®. De participatieaanpak geeft je inzicht in hoe je met wie over wat in gesprek gaat en is de leidraad voor de uitvoering.
Zoals weergegeven in de afbeelding, is de 'hoe' de vierde en laatste sleutel bij het maken van de participatieaanpak.
"Tijdens projecten merk ik vaak dat veel collega's snel in de 'hoe' schieten. Ik probeer dan vaak een paar stappen terug te gaan, maar dit lukt niet altijd. De volgende keer wil ik de structuur van de methodiek gebruiken en stap voor stap met mijn collega’s doorlopen."- Deelnemer Workshop
Boodschap 2. De vier sleutels bepalen de (online) gespreksvorm
De antwoorden op de vier sleutels van het Relevant Gesprek® bepalen de (online) gespreksvorm. In sleutels 1 en 2 bepaal je het eindresultaat en de bijbehorende participatievraag. De participatievraag is leidend voor het kiezen van de gespreksvorm. In sleutel 3 bepaal je wie je nodig hebt om de participatievraag te beantwoorden. Heb je te maken met een grote of kleine groep? Dat heeft invloed op de keuze van de gespreksvorm. In sleutel 4 kies je de toegankelijkheid van de gespreksvorm: kies je voor een synchrone (iedereen gelijktijdig aanwezig) of asynchrone gespreksvorm (ieder op zijn eigen moment)? En kies je voor fysieke of online toegang?
In de workshop hebben we de focus gelegd op online tools die je kunt inzetten. We hebben een indeling gemaakt in verschillende soorten tools, waarbij we een onderscheid hebben gemaakt tussen tools die je synchroon (iedereen gelijktijdig aanwezig) kunt gebruiken, tools die asynchroon (ieder op zijn eigen moment) gebruikt kunnen worden, of beide.
"Een fijne en inspirerende workshop, ook om anderen te overtuigen van nut en noodzaak. De vier sleutels ga ik zeker gebruiken om tot de juiste gespreksvorm te komen.- Deelnemer workshop
Boodschap 3. Een e-participatieplatform biedt een combinatie van verschillende online tools in één.
Een e-participatieplatform is een van de online tools die je kunt inzetten om online in gesprek te gaan met de omgeving. Het voordeel van een e-participatieplatform is dat je meerdere functionaliteiten combineert in één tool of platform. In de onderstaande video heeft Natalie van Mett ons vele mooie voorbeelden laten zien van hoe het (online) gesprek met de omgeving is georganiseerd, waarbij vaak vanuit het platform ook combinaties worden gemaakt met fysieke gespreksvormen en/of interactieve tools.
"Online tools waar ik graag mee werk zijn onder andere Miro, Mural en QANDR. We maken veel gebruik van Teams, vooral in combinatie met Smarticipatie, dat ook integreert met Mett voor beeld gestuurde enquêtes."- Natalie Rohlof (METT)
Aan de slag. Voor deelnemers van onze participatieprogramma’s
Ben jij deelnemer van één van onze participatieprogramma’s? Dan heb je (gratis) toegang tot de gehele opname van de workshop Online participatie. Wat mogelijk ook interessant is:
- Hoe maak je een participatieaanpak? Ga naar de e-learning ‘De 4 sleutels van een slimme participatieaanpak’ met een handboek en videolessen
- Nieuwsgierig naar de onthulling van de ‘Update 4 sleutels’ met ook de introductie van de gesprekskaarten? Meld je hier snel aan voor het Live Event op donderdag 30 mei van 12:00 tot 18:00
Nog geen deelnemer van onze participatieprogramma’s?
Ben je nog geen lid van de Relevant Gesprek® Academie community? En wil je meer weten over online participatie of over de Methodiek Relevant Gesprek®? Bestel dan het handboek en/of de training 'De 4 sleutels van een slimme participatieaanpak', of kom naar ons gratis webinar 'Participeren kun je leren', waarin we een toelichting geven op de methodiek. Heb je vragen? Neem dan contact op met info@relevantgesprek.nl.