Raadsprogramma Participatie

Voor en met raadsleden leren participeren


Bestel het programma 

Raadsprogramma Participatie

Voor en met raadsleden leren participeren

  Bestel het programma

Het Raadsprogramma is een leer- en werkprogramma waar je als raadslid individueel, samen je eigen raad of fractie en met raadsleden van andere gemeenten tijdens je raadswerk (nog beter) leert participeren. Steeds meer maatschappelijke opgaven worden samen met de omgeving aangepakt. Door de veranderende samenleving, de komst van de Omgevingswet en de Wet Open Overheid heeft participatie in bijna alle raads- en collegeprogramma’s een belangrijke plek gekregen. Het is dé manier waarop je de omgeving betrekt bij het ontwikkelen, uitvoeren of evalueren van gemeentelijk beleid of het realiseren van initiatieven. Maar wat betekent participatie voor jouw rol als raadslid? In het Raadsprogramma krijg je 12 maanden lang een inlog voor de Relevant Gesprek® Academie met toegang tot:

E-learning & live training

Het Raadsprogramma deelt kennis in twee e-learnings met handboeken, videolessen, checklists, formats en praktische tools. Om te oefenen kun je onbeperkt deelnemen aan live online trainingen. Twv € 690

Lidmaatschap community

Deelnemers aan het Raadsprogramma ontvangen een community lidmaatschap. Inclusief deelname aan 4 thema workshops, live coaching, de 24/7 online helpdesk en het unieke jaarevent. 

Je community lidmaatschap is inclusief: 

Thema workshops

Je lidmaatschap geeft je gratis toegang tot minimaal 4 thema workshops. Twv € 900

Live coaching

Voor communityleden zijn inloopuren en ervaren participatiecoaches beschikbaar. Twv € 500

Online helpdesk

Als lid stel je vraag 24/7 in de online participatie Helpdesk of op de openbare fora. Twv € 200

Jaarevent

We organiseren elke jaar speciaal voor leden het Relevant Gesprek® jaarevent. Twv € 110

E-learning & live training

In het Raadsprogramma Participatie heb je toegang tot twee lesmodules:

In de e-learning 'De 5 participatietaken van de raad' leer je hoe je als raadslid participatie kan toepassen. Daarbij maken we onderscheid in de diverse rollen die je hebt als raadslid en welke participatietaken daarbij horen. Elke 8-10 weken is er een online live training waar je onbeperkt aan kunt deelnemen. Je krijgt beschikking tot de online handleiding en bijbehorende praktische handvatten.

Met de e-learning ‘De 4 sleutels van een slimme participatieaanpak’ leer je hoe je op een gestructureerde manier een  participatievraagstuk omzet naar een aanpak met de methodiek 4 sleutels van het Relevant Gesprek®.  Elke 6-8 weken is er een online live training waar je onbeperkt aan  kunt deelnemen. De -learning bevat een handboek, videolessen, checklists, formats en tools. 

Check de kalender voor de data van de trainingen.

Lidmaatschap community 

Deelnemers aan het Raadsprogramma ontvangen het persoonlijke community lidmaatschap. Dat geeft je recht om 12 maanden lang deel te nemen aan minimaal 4 thema workshops, wekelijks live coaching, 24/7 online helpdesk en het unieke jaarevent voor leden.Thema workshops

Je lidmaatschap geeft je gratis toegang tot minimaal 4 thema workshops. Elke drie maanden verdiepen we op een onderwerp binnen de methodiek van het Relevant Gesprek®. We gaan zelf op onderzoek uit en/of vragen een expert om zijn visie. In de workshop van twee uur gaan we met de communityleden en andere deelnemers in gesprek over dit onderwerp. Zo hebben we workshops over het betrekken van jongeren, laaggeletterden, de raad, online gespreksvormen en slimme gesprekstechnieken. Kijk hier voor een overzicht van recente workshops en voor meer informatie.

Live coaching

Wil je even klankborden? Loop je vast? Heb je vragen? Voor leden van de community is er een ervaren participatiecoach beschikbaar die je live verder helpt met je vraagstuk in het wekelijkse inloopuur voor jou en de andere programmadeelnemers.Online helpdesk

Heb je tijdens het doorlopen van het programma vragen? Of loop je ergens tegenaan? Stel dan je vraag dan 24/7 in de online helpdesk. Onze Relevant Gesprek® coaches geven je antwoord en helpen je op weg. Wil je ervaringen delen of andere communityleden om ervaringen vragen? Stel dan je vraag in de openbare community boards.


Het jaarevent

We organiseren elke jaar speciaal voor leden het Relevant Gesprek® jaarevent. Het onderwerp, de locatie of online stemmen we af op actuele ontwikkelingen. We beloven in ieder geval dat het inspirerend en verrassend is. We maken de datum en locatie ruim op tijd bekend, zodat je er zeker bij kunt zijn.Raadsprogramma Participatie

12 maanden lidmaatschap Relevant Gesprek® Academie met toegang tot
Raadsprogramma Participatie twv € 2.400 per jaar / € 200 per maand

 • E-learning: 'De 5 participatietaken van de raad' twv € 345 
 • E-learning ‘De 4 sleutels van een slimme participatieaanpak’ twv € 345
 • 4 Workshops twv € 225 per workshop twv € 900
 • Elke week Live coaching twv € 500
 • 24/7 online helpdesk twv € 200
 • Uniek jaarevent voor leden twv € 110


Bestel het Raadsprogramma   Plan een kennismakingsafspraak

 • Prijsvast, dus geen prijsverhogingen in je eerste jaar
 • Je lidmaatschap wordt niet automatisch verlengd
 • Na 12 maanden kun je je lidmaatschap verlengen voor € 75 per maand


Incompany training voor gemeenteraad

Als aanvulling op deelname aan het Raadsprogramma bieden we ook een incompany training voor alle leden van de gemeenteraad of voor een fractie of commissie. Tijdens deze training behandelen we de theorie en is er volop ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen. 

Een aantal praktische zaken:

 • De training kan zowel online als fysiek worden georganiseerd
 • Voor een training op locatie berekenen we reistijd- en -kosten
 • Voor maximaal 40 deelnemers
 • De training duurt minimaal 1 uur en maximaal 2 uur
 • De incompany training is ook te boeken zonder deelname aan het Raadsprogramma


Ben je geïnteresseerd in een incompany training voor jouw gemeenteraad, fractie of commissie? 

Neem via onderstaand formulier contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Binnen 5 werkdagen ontvang je een voorstel van ons.